Együnk halat…

Annak ellenére, hogy a hal sokféleképpen elkészíthető, Balatonon az emberek kifejezetten a sülthalakat jobban kedvelik, mint a sült hekk, keszeg, süllő, pontypatkó.

De miért lett a balatoni hekk?

Logikus a kérdés, hogy mi szükségünk van nekünk a Balaton partra halat hozni, amikor a Magyar Tenger bőségesen el tudta és tudná a mai napig is látni a vendégeket hallal?! Egyrészt a keszegfélék jóval szálkásabbak, a ponty zsírosabb, a süllő pedig drágább, mint igen távoli rokonuk. Ha ez nem lett volna elég indok, a 60-as 70-es években a hal export miatt halhiány alakult ki az országban. Ekkor született meg a teljesen logikus megoldás: Hozzunk Argentínából tengeri csukát!

hekk
hekk

Hiszen milyen hülyeség lett volna csak a hazai szükséglet feletti mennyiséget kivinni innen?! Így aztán mindenki megismerhette a balatoni hekk csodálatos ízét. Amely valóban finom, könnyen és gyorsan elkészíthető. Szinte szálkamentes, így gyerekeknek is bátrabban lehet adni.

De nem marad le ami igaz nem egy fajta sült hal azonban Magyarországon szinte egész területén közkedvelt és nagyon híres étel a Hallászlé:

Halászlé
Halászlé

 

A balatoni halászlé voltaképpen tiszai halászlé. A bajai és a dunai gyors felfőzésű nagyon finom, de nem erre a tájegységre jellemző. Annak idején, az 1800-as években a Tiszán halgazdálkodási probléma jelentkezett, az ottani halászok nagy részét ideküldték a Balatonhoz, hogy legyen munkájuk. Itt voltak jó pár éven keresztül, és a balatoniakat ők tanították meg halász levet főzni. Itt többféle halcsontból, harcsából, pontyból, keszegből alap levet készítenek a szakácsok, hagymával, paradicsommal, paprikával ízesítik. Majd szétválogatjuk a száraz részre és az alaplére, melyet aztán a passzírozott résszel besűrítünk. A halász levet lehet pontypatkóval vagy pontyfilével, vagy harcsafilével. Ebbe tészta nem kerül, mert az a bajai halászlére jellemző.

A vendégek nagy része alig-alig ismeri a halfajokat. A vendégek főként a filézett halakat kedvelik, ehhez persze szükséges a szakképzett és tapasztalt személyzet, akik ajánlani tudnak a vendégnek a halból készült  fogásokat.

Hungarikum lett a Gulyás!

Gulyás Leves
Gulyás Leves

A gulyásleves nem véletlenül lett a nemzeti eledelünk és a külföldiek körében is a legnépszerűbb fogás. Ennek az egyszerűen elkészíthető finomságnak sokféle változata létezik, de most, hogy ekkora elismerés érte ezt az ételt, a gulyásleves világszerte ismert magyar ételként jelentős hatást gyakorol a hazai vendéglátásra és a turizmusra.

Eredetileg ugyan a gulyás három összetevőből készült: marhahús, hagyma és krumpli, de sokféleképpen ki lehet egészíteni, hiszen ahány ház, annyi szokás. Vannak, akik esküsznek, hogy a jó gulyásleves titka a többfajta hús, míg mások szerint zöldségek is kellenek a jó ízekhez. Egy dologban azonban nincs különbség, a gulyáslevest tilos berántani!


Folytatás Hamarosan!!